Titel: Sjöfrun i båten

Meddelare: Hemmansägare Magnus Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Allsta

Det går en sägen, att farfars far till Johan Nilsson här i byn hade haft sjöfrun i båten. Hon såg ut som en människa men hade svans. Det är ett litet stenskär här ute på fjärden. Då han kom och rodde därförbi, stod sjöfrun på skäret och ropade på honom. Han rodde i land på skäret, och sjöfrun steg i båten och bad honom ro sig till Hamptjärnsbäcken. Han gjorde så. Då hon steg i land, sade hon, att han skulle få tur med fiske i alla sina dagar. Det berättas också, att han hade en ovanlig fiskelycka.